Warkah Ramadhan

Nabi s.a.w bersabda: "Orang yang lebih berhak mendapat syafaatku pada hari kiamat ialah oarang yang lebih banyak selawatnya kepadaku." Ibn Mas'ud r.a

Rabu, Januari 27, 2010

Abah... Iman dah boleh meniarap

Andai iman boleh bercakap mungkin kata-kata di atas terucap. Iman sekarang sudah berumur 3 bulan 25 hari tika cerita ini ditulis. Mungkin normal bagi kanak umur sebaya iman boleh meniarap hanya setempat cuma aku nak tunggu dia bergerak macam askar cuci lantai rumah.

Masa checkup untuk 3 bulan di Klinik Kesihatan Seri Kembangan berat iman dh mencecah 6 Kg. Alhamdulillah dah besar anak abah. Read more...

Rabu, Januari 20, 2010

Penggunaan nama Allah oleh non muslim di Indon

Petikan email :

Penggunaan nama Allah oleh non muslim di Indon


Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun tinggal dan belajar di Indonesia. Saya tidak berniat memburukkan Indonesia.. They have my respect, dan saya tahu orang2 Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini... (orang Indonesia baik dan ramah, pintar dan rajin.. that's a fact!)

Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan. Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya

Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia pastu tengok satu program.. Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat berkobar2.. "Kita semua sudah berdosa! Allah Maha Kuasa! Allah Maha Penyayang! Kembalilah kita semua ke jalan Allah! (aku dalam hati, Alhamdulillah.. bagus!) pastu tak pasal2 dia sambung "Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda Maryam!" aku langsung tergolek.... astaghfirullah! ceramah Kristian rupanya..

Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar sana nanti ada slot obituaries: "Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada XXX Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah" Bila tengok balik nama yang mati Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti tulisan kecik "ash to ash, dust to dust, fade to black"... tergolek lagi aku.. wakakaka...

Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku 'bermusafir' lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. aku toleh ke kiri kanan jalan cari masjid.. Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dlm arab!) pastu ada banner "Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan agamanya!" aku pun pergilah dekat.. tup2 aik, awat lain macam tempat ni, siap ada patung jesus kena salib??!! Tergolek lagi aku.. lah.. gereja Kristian rupenye..

Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati.. Aku dulu pernah 'usha' buku kat kedai buku.. Ada satu buku aku tak ingat persis tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: "Memantapkan Iman Anda Kepada Allah" bila bukak2 browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat2 dan hadis dia.. Aku tengok balik lah.. ayat2 kutipan dari Bible.. tergolek aku lagi... lah, buku dakwah Kristian rupanya..

risau gak klu jadi camni kat mesia


di tengah tengah bandar bandung juga terdapat sebuah geraja yg dinamakan "rumah allah"...mcm mcm lagi isu akan timbul lepas ni selagi malaysia mengamalkan demokrasi-sekular.
Read more...

Selasa, Januari 19, 2010

Luahan Hati Sang Sejadah


Luahan Hati Sang Sejadah

Satu hari aku terdengar
Esak tangis sungguh berdegar
Mungkinkah hantu mungkinkah pontianak
Atau pun orang tengah buang anak Rupanya datang dari bawah meja
Sejadah merah empunya suara
Aku pun mula la naik takut
Memang seram, memang kecut
Heran pulak camne sejadah boleh menangis
Pikir pikir ikhtiar aku dah habis
Aku pun mula la dapat satu idea
Kalau sejadah erti nangis, mesti dia pandai berkata2
Ku tanya sejadah apakah gerangan
Hingga menangis cam tak ingat Tuhan
Teresak2 sejadah pun menjawab
Sungguh tak sangka dia pandai bercakap
"Aku sedih pasal nasib diri ku…
Dulu aku berguna, sekarang dah jadi macam batu
Hari ni aku kena campak bawah kerusi
Esok lusa ntah2 kena buat lap kaki"
"Dulu aku diguna lima kali sehari
Aku masa tu bangga dapat berbakti
Sekarang aku haram tak bersentuh
Zohor ASar Maghrib Isyak ....apetah lagi Subuh"
"Apesal tuan ku buat aku macam ni
Sembahyang tidak, asyik melangok depan TV
Bangun pagi terus breakfast gitar
Sampai aku pun tak tau bila dia nak sedar"
"Tuan ku mungkin masih tak sedar diri
Esok lusa belum tau hidup atau mati
Dia dah besar, aku tak boleh buat apa lagi
Pandai2 la dia pikir pasal hidup dia sendiri"
Iskkk.... aku pun mula la sayu
Mendengar kisah sang sejadah yang begitu pilu
Aku pun dah lama sedar pasal benda ni
Cuma aku anggap tu masalah dia orang sendiri Kadang kala aku heran perangai manusia
Bencana yang datang dianggap bala
Tak pernah terpikir hikmah di sebaliknya
Sesungguhnya Allah itu maha berkuasa
Kalau hidup kau penuh masalah
Mesti ada something yang kau buat salah
Allah takde nak hukum hamba-nya macam tu aje
Mestilah kau ada cacat dan cela
Sedar lah kita ni semakin tua
Ajal dan maut bukan kita yang empunya
Telinga dah makin pekak
Kepala makin naik botak
Mata pulak dah makin tak nampak
Arah hidup masih lagi kabur
Esok lusa sapa tau nak ke kubur
Itu ajelah kisah hari ni
Bukan mengutuk sekadar melampias isi hati
Anggaplah ini satu nasihat
Saye pun bukannya perfect sangat....................... "
Read more...

Isnin, Januari 18, 2010

Kisah laki bini

Ada sepasang suami isteri yang dah lama kawin..Si laki ni ada satu tabiat buruk iaitu setiap kali bangun tidur mesti dia kentut, kentut puaka gitu sebab bunyi dia menggegarkan bilik tidur dan baunya ya rabbi tak leh nak cerita nanti pembaca muntah pulak.

Si bini ni memang sokmo komplen pasal kentut tue dan banyak kali termuntah sebab tak tahan…tapi si laki dengan muka penuh selamba menjelaskan, kentut tu perkara semulajadi yang baik untuk kesihatan…. Satu hari si bini yang dah lama tak tahan perangai si laki berkata, “ satu hari nanti awak kentut bukan sahaja angin yang keluar… semua isi perut awak pun akan keluar sama, masa tu baru padan muka awak…”, si laki cuma sengih jer.

Hari raya korban pun tiba…keluarga tersebut banyak dapat daging dan dalam banyak2 bungkusan tue ada perut lembu, hati, paru-paru… maka timbullah idea si bini nak pekena laki dia…Masa laki dia tengah seronok tido dia telah longgokan perut lembu yang berjela2 betul2 kat bontot laki dia, lepas tu dia pun ke dapur untuk menunggu aksi seterusnya….

Dipendekkan citer…maka laki dia dia pun bangun dan macam rutine biasa dia melepaskan das das kentutnya yang maha dahsyat bunyinya dan maha busuk baunya… si bini tunggu dengan penuh khusyuk. Dari dalam bilik tido terdengar suara laki dia terjerit sakan,…hysteria gitu… sibini tertonggeng tonggeng dan guling2 ketawa. 20 minit pastu silaki pun kedapur untuk sarapan.. sibini pun buat donno dan control macho....
“masin betullah mulut awak… habis tali perut saya terkeluar macam yang awak cakap hari tue”. Kata laki dia bersungguh-sungguh. “Habis tue abang buat macam mana?” tanya sibini sambil control suara dan perut yang nak pecah sebab nak ketawa.
“nasib baik abang tak panic… abang terus ke bilik air, dan sekarang dah settle...”
“abang buat macam mana?” Tanya sibini agak suspend.
“Dengan menggunakan jari sahaja abang berjaya memasukkan balik semua isi perut abang tadi…tak payah susah2 pegi hospital untuk operation”…Si bini terdiam kaku…
Read more...

Tentang "KENTUT"

Analisis kimia ttg kentut

Jangan cuma tahu baunya saja, but harus tahu juga proses ilmiahnya.

1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut & cairan usus menghasilkan karbondioksida. Bakteria juga menghasilkan metana & hidrogen. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak karena tubuhnya tidak sempat mengabsorbsi oksigen.

3. Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut, & makin busuklah kentut anda. Telur & daging punya peran besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacangan berperanan dalam memproduksi volume kentut, bukan dalam kebusukannya.

4. Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Karena adanya vibrasi lubang anus saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak bersuara?
Salah satu sumber kentut adalah bakteri. Fermentasi bakteri & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingnya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat & jenuh dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly).

6. Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas?Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorongisinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yg bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, karena bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Tergantung kondisi udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak terdeteksi dalam beberapa detik, berarti mengalami pengenceran di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, mobil, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan tinggal dalam waktu lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih bisa kentut.

10. Betulkah laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender.. Kalau benar, berarti perempuan menahan kentutnya, & saat kentut banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau resonansinya bagus, bisa kedengaran di seluruh penjuru rumah.

12. Mengapa makan kacang-kanagan menyebabkan banyak kentut?
Kacang-kacangan mengandung zat gula yg tidak bisa dicerna tubuh. Gula tsb (raffinose, stachiose, verbascose) jika mencapai usus, bakteri di usus langsung berpesta pora & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa saja penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan diabsorbsi darah, bukan hilang karena bocor.. Tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap,tapi hanya mengalami penundaan. Bisa saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen.

17. Bisakah menyalakan korek api (mancis) dengan kentut?
Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
Karena anjing & kucing adalah karnivora (pemakan daging). Daging kaya akan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivora seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya oranye seperti gas nitrogen oksida, akan ketahuan siapa yang kentut.

21. Apakah kentut itu asid, bes atau neutral?
Asid, karena mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandung sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut disanapun tidak ada pengaruhnya.
Read more...

Hang Tuah gagal SPM

Video Hang Tuah gagal SPM

video
Read more...

Mid Valley Exhibition 2010

Event Listing Jan - Mac 2010

January
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
iProperty.com Expo
1 - 3 January 2010
Hall 1, 2 & 3
IProperty.Com Events Sdn Bhd
+603 2297 0810
+603 2297 0908
expo@iproperty.com
www.iproperty.com/expo
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
10th KL Wedding Expo
8 - 10 January 2010
Hall 2
Harenet Communications Sdn Bhd
+603 9200 3888
+603 9200 4888
expo@harenet.com.my
www.harenet.com.my/expo
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
Malaysia Chocolate Fair 2010
8 – 10 January 2010
Hall 3
Bluedale Conferences & Exhibitions (M) Sdn Bhd
+603 7804 8986
+603 7803 1948
Katherine@bluedale.com.my
www.chocolatefair.com.my
Public – Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
Truly Beaute 2010 & All 'bout Spa 2010
15 - 17 January 2010
Hall 1, 2 & 3
ECMI Services Sdn Bhd
+603 8233 0820
+603 8023 0830
enquiry@ecmi.com.my
www.ecmi.com.my
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
MAPCU - MQA Higher Education Fair 2010
23 - 24 January 2010
Hall 1 & 2
Malaysian Association of Private Colleges & Universities
+603 8656 9980
+603 8656 9981
mapcu.my@tm.net.my
www.mapcu.com.my
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
"The Great Indian Education Fair"
23 - 24 January 2010
Hall 3
AFairs Exhibitions & Media Pvt. Ltd
+91 33 2286 5770 / 5771
+91 33 2286 5788
info@afairs.com
www.afairs.com
Public - Free Admission
February
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
6th Malaysia International Wedding & Beauty Exhibition
30 January - 01 February 2010
Hall 1
The Concept Exhibition (M) Sdn Bhd
-
+603 6280 8684
theconceptex@gmail.com
www.wedding.com.my
Public - Free Admission
March
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
Education & Further Studies Fair - Series 29
13 & 14 March 2010
Hall 1, 2 & 3
Sureworks Sdn Bhd
+603 6156 1500
+603 6156 1523
-
-
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
Motherhood Expo 2010
19 - 21 March 2010
Hall 1
Harenet Communications Sdn Bhd
+603 9200 3888
+603 9200 4888
expo@harenet.com.my
www.harenet.com.my/expo
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
MAPEX 2010 (Malaysia Property Expo)
19 - 21 March 2010
Hall 2 & 3
Real Estate & Housing Developer’s Association Malaysia (REHDA)
+603 7803 2978
+603 7803 5285
secretariat@rehda.com
www.rehda.com
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
Modern Home & Lifestyle Fair 2010
26 - 28 March 2010
Hall 1, 2 & 3
BW Cyans Advertising Sdn Bhd
+603 7980 4321
+603 7987 1435
bwcyans@gmail.com
www.onemodernhome.com
Public - Free Admission
Read more...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...